پیرو اظهارات یزدان سیف، معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران در شماره قبل نشریه نگاشته، مبنی بر افزایش نیم درصدی پروتئین و کاهش سنزدگی گندم امسال، درخواستهای زیادی از سوی مخاطبان برای آنالیز مستند از سوی آسیابانان که درگیر کار مستقیم با گندم هستند، داشتیم. برای بررسی کیفی گندم سال جاری نظر برخی از فعالان صنعت آسیابانی را جویا شدیم.
مدیرعامل کارخانه آرد اطمینان الیگودرز:
استفاده از افزودنیها راهکاری برای تامین کمبودهای کیفی گندم
احمد قاضی، مدیرعامل کارخانه آرد اطمینان الیگودرز با اشاره به اینکه ارائه آمارهایی درباره میزان کیفیت شاخصههای گندم نیازمند بررسیتخصصی فعالان صنعت غلات و ارائه نظرهای کارشناسی شده است، گفت: متاسفانه با توجه به نارضایتیهای موجود از کیفیت آرد و بهرهگیری کارخانجات آرد از افزودنیهایی همچون گلوتن، برای جبران کمبود شاخصههای کیفی گندم امکان اعتماد به آمار منتشر شده مبتنی بر افزایش کیفیت گندم وجود ندارد.
وی با بیان اینکه امسال گندمهای تحویل شده به کارخانجات آرد از نظر میزان افت بیش از مقدار افت مفید و غیر مفیدی است که در قیمتگذاری کارمزد آسیابانان محاسبه شده است، بیان کرد: البته در برخی مناطق کشور همچون گلستان و همدان آمار کیفی و کمی گندم با اجرای اقدامات و راهکارهای موثر در جهت مبارزه با آفات و سنزدگی بهبود داشته است.
معماریان، مدیرعامل کارخانه تهران باختر با اشاره به نتایج آزمایشگاهی و تستهای سنجش کیفیت گندم اظهار کرد: گندمهای برداشتی امسال از کیفیت مطلوبی برخوردار نبودند.لذا بر اساس نتایج آزمایشگاهی گندمهای وارداتی از استانهای مختلف به تهران از نظر پروتئین وضعیتی مشابه سال گذشته داشتهاند.
برای مثال گندم امسال استان کردستان از نظر میزان پروتئین ۵/۷، سنزدگی۵%، افت مفید ۵/۲ و افت غیرمفید ۳ درصد بوده است. همچنین بر اساس تستهای سنجش کنترل کیفی مقدار پروتئین گندم ایلام ۱۰ درصد و سنزدگی ۵/۱ درصد تخمین زده شده است. از سوی دیگر وضعیت پروتئین گندم سیلو پاکدشت تهران حاکی از میزان ۹ درصدی پروتئین، ۵% سنزدگی، افت غیر مفید ۳ و افت مفید ۳ است که با توجه به آمارهای سنجش کنترل کیفی تغییری در افزایش پروتئین گندم ایجاد نشده است.
وی در همین خصوص بر اساس نتایج آزمایشگاه تهران باختر با توجه به تست سنجش کیفیت آرد حاصل از گندم آسیاب شده توسط دستگاه گلوتوپیک استانهای اهواز، گلستان، اردبیل و کردستان گفت: طبق گراف ذیل با توجه به کیفیت کمی و کیفی پروتئین آرد، پیکهای مختلفی در نمودار وجود دارد که هر چهقدر آرد حاصل از گندم آسیاب شده از نظر پروتئین قویتر باشد، زمان رسیدن آن به پیک سریعتر و از ارتفاع بالاتری برخوردار است. در همین راستا طبق نتایج گندمهای اهواز، گلستان و اردبیل از کیفیت بالاتری برخوردار است و گندم کردستان در جهت کیفیت پروتئین رشد محسوسی نداشته است.
همچنین طبق نمودار شماره ۲ با بررسی گندمهای تحویلی سه سیلو داخلی، شاهد نوسانات کیفی این گندمها در روزهای مختلف بودهایم.
مدیرعامل کارخانه آرد اطلس اصفهان:
تعیین میزان پروتئین گندم نیازمند گذر از مرحله استراحت و خواب گندم
دکتر حسین کازرونی، مدیرعامل کارخانه آرد اطلس اصفهان میزان پروتئین گندم امسال استان اصفهان را ۵/۱۲ درصد اعلام کرد و گفت: افزایش پروتئین گندم امسال استان اصفهان در مقایسه با سال گذشته ناشی از بارندگیهای مناسب و تاثیرگذار بوده است. البته با به کارگیری راهکارهای مناسب، میزان سنزدگی گندم امسال استان نیز به حداقل رسیده است.
وی با بیان اینکه اعلام افزایش نیم درصدی پروتئین گندم امسال قضاوت و برداشت صحیحی نیست، اظهار کرد: تعیین میزان شاخصههای کیفی گندم نیازمند طی شدن فرایند استراحت و خواب گندم در بازده زمانی سه تا چهار ماه است. لذا در حال حاضر امکان سنجش مقدار پروتئین امکانپذیر نیست.
مدیرعامل کارخانه فردوس ارومیه:
افزایش پروتئین گندم امسال آذربایجان غربی با بارشهای مناسب
بهنام بهنام، مدیرعامل کارخانه فردوس ارومیه با اشاره به اینکه فصل خرید گندم در آذربایجان غربی هنوز ادامه دارد، گفت: خوشبختانه در استان آذربایجان غربی میزان پروتئین گندم امسال نسبت به سال گذشته با توجه به بارشهای مناسب و تغذیه خوب گندم افزایش داشته است و مقدار گلوتن آن به ۲۳ رسیده است که در همین راستا آمار میزان افت مفید و غیر مفید گندمهای برداشتی آذربایجان غربی نیز حاکی از ارقام ۶/۱ و ۷/۱ بوده است.
مدیرعامل کارخانه آرد سفید نیشابور:
کاهش نیم درصدی سنزدگی گندم نیشابور
جلیل مولایی، مدیرعامل کارخانه آرد سفید نیشابور نیز با بیان اینکه هنوز گندم امسال این منطقه وارد چرخه مصرف نشده است و از گندمهای سال گذشته استفاده میشود، گفت: بر اساس شواهد به طور کلی کیفیت گندم سال گذشته نیشابور خوب بوده است و با اقدامات صورت گرفته از میزان ۵/۲ درصد سنزدگی گندم با کاهش نیم درصدی رو به رو بودهایم.
بدون دیدگاه